Deset příběhů z praxe dětského psychiatra

Knižní dojmyPsychologie

pictureproviderNázev: Chlapec, kterého chovali jako psa – Příběhy dětí, které překonaly trauma

Autor: Bruce D. Perry, Maia Szalavitz

Originální název: The Boy Who Was Raised as a Dog

Vydalo: Portál, 2016

Počet stran: 256

Začátkem 80. let 20. století se nevědělo nic o tom, jaké poškození může způsobit prožité trauma. Už vůbec se nepředpokládalo, že traumatický zážitek může navždy změnit fungování rozvíjejícího se dětského mozku. Děti byly považovány za silné osobnosti, které se „ze všeho vylížou“ snáze, než dospělí. Jedním z průkopníků pochopení fungování dětské psychiky a jejího možného poškození, vlivem traumatické rané zkušenosti, byl americký dětský psychiatr Bruce D. Perry, jenž, společně s reportérkou Maiou Szalavitz, napsal knihu, plnou příběhů jeho dětských pacientů, Chlapec, kterého chovali jako psa, která právě vyšla v nakladatelství Portál.

Perry se ve své knize věnuje 10 skutečným příběhům z jeho vlastní praxe. Setkáme se s dětmi z pěstounských rodin, z dětmi týranými, izolovanými, zneužívanými, nemocnými na těle i na duši. Jednotlivé příběhy připomínají odborné kazuistiky, nepostrádají však empatii, cit a velice čtivě zpracované diagnózy.

Čtivou formou je čtenář seznamován s odbornými termíny jako je posttraumatická stresová porucha, poruchy pozornosti a chování, depersonalizace a derealizace či poruchy osobnosti a další. Jednotlivé příběhy nejsou pouhým převyprávěním pohnutého dětského osudu ale slouží také jako výukový materiál pro zájemce o psychologii či stávající nebo budoucí rodiče. Těm kniha nabízí fascinující exkurzi do dětské psychiky a názorně ukazuje, jak málo stačí k tomu, aby se vyvíjející malý člověk nenávratně poškodil.

Nemalou část knihy autor věnuje tématu fungování mozku a jeho vývoje. Díky jeho specializaci na dětské duševní zdraví a neurovědu, se kniha značně liší od ostatních knih, které popisují skutečné příběhy z psychoterapeutické praxe (např. knihy amerického psychiatra a psychoterapeuta Irvina D. Yaloma, Láska a její kat, Máma a smysl života a další) a to právě díky většímu důrazu na odborné vysvětlení jednotlivých příběhů (podobně jako izraelský psychoterapeut Yoram Yovell ve své knize Nepřítel v mém pokoji). Zaměření pouze na dětskou psychiku činí tuto knihu unikátní.

Kniha se, navzdory vážnému tématu, čte velmi dobře. Kapitoly jsou přiměřeně dlouhé, autor se nevyžívá v popisování prožitých traumat, ale spíše osvětluje jejich psychologické pozadí a vysvětluje zvolené způsoby léčby. Nebojí se ani sebeodhalení, když dává nahlédnout do svých pocitů v průběhu práce s poškozenými dětmi.

Podle mého názoru, knihu ocení odborníci z pomáhajících profesí, rodiče dětí či ostatní laická veřejnost se zájmem o psychologii a o hlubší pochopení fungování lidské psychicky. Díky možnosti nahlédnutí „pod pokličku“ práce dětského psychiatra a snaze o srozumitelné vysvětlení složitých psychologických procesů, hodnotím tuto knihu vysoko a vřele ji doporučuji všem zájemcům o psychologicky laděnou literaturu, kterým nestačí jenom odvyprávěný příběh ale zajímá je i odborná stránka věci.portal logo mensi

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Portál.

O autorovi:

Bruce D. Perry je americký psychiatr, specializující se na dětské duševní zdraví a neurovědu. Momentálně působí na ChildTrauma Academy v Texasu a přednáší psychiatrii na Feinberg School of Medicine v Chicagu.

Hodnocení:

hvezdymensi

Hanka

*1989 | Redaktorka, social media freak, milovnice dobrých knih a tvrdé hudby.
Předchozí článek
Konečně kouč, který žije v reálném světě
Následující článek
Unikátní a neznámé fotografie z archivu The Beatles Book
Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments