Jak myslí psychoterapeut?

Knižní dojmyPsychologie

smazatNázev: Nepřítel v mém pokoji (a jiné příběhy z psychoterapie)

Autor: Yoram Yovell

Originální název: Der Feind in meinem Zimmer und andere Geschichten aus der Psychotherapie 

Vydalo: Portál, 2005

Počet stran: 384

Nazvat tuto knihu učebnicí psychoterapie nebude úplně chybou. Nebude to ale celá pravda. Pokud vás zajímá, jak to probíhá, pokud usednete do křesla k psychoterapeutovi, co se jemu samotnému honí hlavou, když se snaží porozumět svým pacientům, je tato kniha pro vás jak dělaná.

Podobně, jak v případě knih Irvina D. Yaloma, tato kniha srozumitelnou formou popisuje konkrétní příběhy lidí, kteří se rozhodli vyhledat odbornou pomoc. Každý příběh je navíc popsán i z pohledu terapeuta, což dělá z obyčejné povídky odborně laděnou kazuistiku. Kniha ovšem není určena pouze odborníkům. Bez problémů jí porozumí i laici bez psychologického vzdělání.

Tři obzory

Kniha je rozdělena na tři celky – Psychologie, psychiatrie a výzkum mozku. V první psychologické části se autor zabývá duševními problémy, jež je možné řešit pomocí psychoterapie, tedy prostřednictvím rozhovoru. Například psychologickou léčbou fóbií, posttraumatického stresu, nenávisti i lásce k terapeutovi nebo pocitu nedostatku štěstí v životě. Druhá část je věnována problémům, které mají prokazatelný biologický původ a lze je tedy léčit medikamentózně. Mimo jiné např. depresi, bipolárně afektivní poruše, panické poruše, poruchám přijmu potravy, schizofrenii apod. Třetí část knihy se věnuje výzkumu mozku. 

„Člověk by měl poznat, že jeho radosti, jeho požitky, jeho smích a jeho lehkomyslnost pocházejí z mozku a pouze z mozku, stejně jako strach, utrpení, smutek a slzy. Pomocí mozku myslíme, vidíme a slyšíme, rozlišujeme mezi krásným a ošklivým, mezi dobrým a špatným…. Mozek vyvolává šílenství, naplňuje nás dnem i nocí hrůzou a strachem, ruší náš spánek, způsobuje zhoubné omyly, nesmyslnou paniku, duševní nepřítomnost a nechává nás dělat věci, jež jsou naší povaze vzdáleny. Všechno, co nám působí utrpení, je vyvoláno nemocným mozkem…“ (str. 303)

Mozek je spojením hmoty a ducha. Autor nám ve třetí části své knihy přibližuje vnitřní svět lidí, kteří se ocitli v krizi a zároveň popisuje pochody, které by se mohly a měly odehrávat v jejich mozku. Jak moc jsme ovlivňováni svým mozkem? Nejsme jen bezduché automaty, ovládáni milióny nervových buněk?

Kniha je vhodná pro ty z vás, kteří se chtějí dozvědět důvěryhodné informace o psychických poruchách a zajímá je i biologické pozadí těchto poruch. Právě díky tomuto rozměru hodnotím tuto knihu výše, než knihy I. D. Yaloma, který také ve svých knihách popisuje příběhy svých reálných pacientů, ale v jeho knihách mi chybí psychiatrické a biologické pozadí psychických poruch.

O autorovi:

Yoram Yovell se narodil v Jeruzalémě, vystudoval medicínu na Hebrew University v Jeruzalémě a doktorát z neurobiologie získal na Weizmannově institutu v Rehovotu (Izrael). Jako doktorant působil u prof. Erica Kandela, v jehož laboratořích se věnoval výzkumu molekulárních mechanismů v učebních a paměťových procesech lidského mozku. Psychiatrickou praxi získal na Columbia University v New Yorku, kde dokončil psychoanalytická studia. V současné době je ředitelem traumatologického centra na School of Social Work na Haifa University a docentem na Hebrew University Hadassah Medical School v Jeruzalémě (text: Portál).

Hodnoceni:

hvezdymensi

Hanka

*1989 | Redaktorka, social media freak, milovnice dobrých knih a tvrdé hudby.
Předchozí článek
„Jsem vypravěč příběhů, to umím nejlíp.“ I. D. Yalom
Následující článek
Jak nakupovat knížky přes bazar (Databazeknih.cz) a nenaletět
Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments