Tohle si promyslete, než začnete blogovat

Jak na blogRady a návody

Založit si blog je jednoduché. Tak jednoduché, že můžete mít vlastní kybernetický prostor za pouhé jedno kliknutí. Ale co dál? Nad čím se zamyslet ještě předtím, než si založíte blog, aby vaše blogování mělo smysl a bylo úspěšné?

Téma blogu? – O čem bude váš blog?

Blogeři mohou psát o všem. O životě, o vaření, pejskaření, cestování… Možnosti jsou opravdu široké. Důležité je, abyste k vybranému tématu opravdu měli co říct. Není nic smutnějšího, než prázdnotou zející blog s jedním, dvěma články.

Proč? – Proč chcete mít svůj blog?

Máte co říct světu? Baví vás psaní? Nebo chcete blog jenom proto, že je blogování právě IN? Protože bloguje kámoška? Protože blogerky dostávají věci zadarmo? Protože chcete vydělat blogováním peníze?

Pokud chcete uspět v blogovacím světe, musíte si vybudovat čtenářskou základnu. Komunitu, která vás bude více či méně pravidelně podporovat. Číst, komentovat, sdílet. „Fanoušky“ získáte tak, že jim budete pravidelně přinášet kvalitní obsah. Jeden příspěvek za půl roku opravdu nestačí. Článek každý den je zas opačný extrém. Pište informačně hodnotné články např. jednou týdně.

Čas? – Máte na blogování čas?

Tipněte si – kolik času zabere příprava a propagace blogového postu? Hodinu? Dvě hodiny? No, někdy i celé odpoledne. Divíte se, co je tak složitého na tom, napsat pár řádků textu a kliknout na „publikovat“? Vysvětlím.

Práce blogera není jen o náhodném sesmolení několika odstavců a následném zbožném čekání na komentáře čtenářů.

Kvalitní článek vyžaduje – přípravu a promyšlení tématu, analýzu vybraného tématu (Je o téma zájem? Bude článek někdo číst? Jak o něm píše konkurence? Co nového k tématu mohu říct já?), dohledávání informací potřebných k přípravě vlastního článku, ověření zdrojů, tvorbu infografik, fotografií a obrázků do článku, úvodní fotky a náhledové fotky pro sociální sítě, samotné napsání článku, tvorba vhodného titulku, kontrola pravopisu a stylistiky textu, vložení odkazů, nastavení meta tagů, popisků, open graph, nastavení zobrazování článku na sociálních sítí a v RSS čtečkách atd.

Když je článek konečně na světě, je čas na jeho propagaci. Časy, kdy si blogeři mysleli, že si je čtenáři najdou sami, jsou nenávratně pryč. Hlavně zásluhou sociálních sítí. Dnešní blogeři články sdílí do velkého množství facebookových skupin, na Twitter, na Google Plus, na Pinterest, na LinkedIn, do Instagram Stories a do různých blogových agregátorů. Pokud píšete recenze, je dobré odkaz na článek vložit i do produktových listů recenzované věci v eshopech a cenových srovnávačích.

Přečtěte si také Kde propagovat svůj blog – Nejlepší FB skupiny pro blogery.

Založení a správa vlastních sociálních sítí blogu je pak další důležitou kapitolou. A velkým žroutem času.

Kde blogovat? – Jste počítačově a technicky zdatní?

Blogovacích platforem existuje celá řada. Některé jsou opravdu jen o tom napsat text a publikovat. V jiných budete mít takřka neomezené možnosti nastavení – od designu, až po SEO nastavení a práci s rozšiřujícími pluginy apod.

Pokud to s blogem myslíte vážně, je určitě vhodné koupit si vlastní doménu, pořídit hosting a redakční systém. Já za sebe doporučuji WordPress.

Jak na registraci domény a jak na WordPress se dozvíte v dalších mých článcích 🙂

A co psychika? – Unesete kritiku?

Když sdílíte své názory a myšlenky veřejně, musíte počítat s kritikou. Od čtenářů, haterů i trollů. Kritičtí bývají často i ostatní blogeři. Pokud si z kritiky dokážete vzít to dobré, zkušenější blogeři vám rádi poradí. Viz tento článek 🙂

A jeden tip pro vás: Vyhledejte si na Facebooku skupinu Hodnocení blogů a požádejte o názory na svůj blog. Zaručeně to vás i váš blog posune dál.

Máte vlastní blog? S jakými problémy jste se při blogování setkali? Jaký máte názor na blogovací komunitu? Propagujete své články na sociálních sítích?

Hanka

*1989 | Redaktorka, social media freak, milovnice dobrých knih a tvrdé hudby.
Předchozí článek
Jak a kde si zadarmo vylepšit životopis
Následující článek
FB skupiny, do kterých se přidejte, pokud máte blog
Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
TeriJans
7 let před

Děkuji za přínosný článek :)!

Melancholička
7 let před

Hodnotný článek, který by si měl přečíst každý, kdo začíná s blogem a myslí to aspoň trochu vážně :). Souhlasím se vším, do puntíku. Sama jsem byla dřív překvapená, kolik času mě to vlastně stojí, pokud chci vyplodit článek, který má hlavu a patu a bude aspoň minimálně zajímat okolí. Od vymyšlení tématu, sepsání, nafocení vlastních fotek, až po hledání doplňujících informací plus nějaká propagace… Není to legrace :).

Péťa - Čtení pod lavicí

Já jsem blogovala už jako dítě, na blog.cz. Svoji stránku jsem tam měla více než osm let a za tu dobu jsem se dostala mezi tamní „smetánku“. Moje článku propagoval v autorském klubu, na hlavní stránce blogosféry a někdy i na jejich facebooku. Nemusela jsem se moc snažit a měla jsem návštěvnost i komentáře. Blog.cz mi ale nevyhovoval asi v milionu věcí. Odešla jsem na svůj vlastní web, kde jsem si mohla nastavit všechno, mít v tom přehled, pořádek.. působí to asi milionkrát dospěleji a cítím se na tom webu mnohem víc jistá. Chybí mi ale ta „propagační pomoc“, kterou… Číst vice »

Zuzka
Zuzka
7 let před

Super přínosný článek a i vůbec celý blog! Třeba o skupině „hodnocení blogů“ jsem vůbec nevěděla. Stejně tak mě potěšilo info o té propagaci… Myslela jsem, že spamovat to všude možně je blbost, ale asi to k tomu fakt patří… Hlavně já to vždycky sdílela hlavně na skupinách pro blogery, ale všichni to děljí také a skoro nikdo to nečte, to se pak blbě propaguje.. 😀

Jinak díky i za soukromou radu. Nad blogem se zamyslím a časem ho třeba celý předělám. 🙂

Roni (Imaginaria.sk)
7 let před
Reply to  Hanka

Toto by ma napríklad zaujímalo. Vedieť viac, kde sa človek môže propagovať, o nejakých skupinách, kde ľudia aj naozaj čítajú a snažia si pomáhať. Po tom ako som odišla z blogu.cz už podobná komunita hľadala ťažko 🙂 Na fb som úplne nová. Po dvadsiatich rokoch mám svoj prvý účet 😀 Nikdy som veľmi nemusela sociálne siete… No teraz by ma zaujímali ešte nejaké dobré skupiny, ak vieš poradiť 😉

Roni (Imaginaria.sk)
7 let před

Blogovanie je koníček, ktorý sa stáva druhou prácou, ak ho človek berie vážne. Niekedy aj prvou, ak má človek šťastie a ešte väčšie odhodlanie… Ja momentálne stojím asi presne na tom istom, po šiestich rokoch blogovania som si povedala, že chcem mať niečo vlastné. Práve rozbieham svoj web Imaginaria.sk (možno si ma ešte budeš pamätať, možno nie, kedysi si môj starý blog sledovala 🙂 to som ho viedla ešte ako magicforever rawen heart 😀 ) A je to fakt náročné. SEO, blbnúce pluginy… Technická stránka dá zabrať občasne viac ako napísať článok, o propagácií ani nehovorím… Už teraz viem, že… Číst vice »

antiheroine
7 let před

Dobře sepsáno. Já bych tam ještě přidala, že by tam měla být kolonka o autorovi. Hrozně mě štve, když tam není nic a já nevím, kdo to je, kolik mu cca je let, proč bloguje atd… Vždy mě to odradí.

Lea
Lea
7 let před

Tohle by měl vědět každý, kde chce blogovat. Na druhou stranu je to ale taky každého věc. Jsou lidi, co si založí blog, aby se prostě vypsali, dokopali se do nějakých článků. A podle toho zjistí, jestli doopravdy mají na to být třeba v budoucnu redaktorem apod. Já osobně na moc blogů, kde by to zelo prázdnotou, nenarážím. Asi je to i proto, že je cíleně nevyhledávám. Takže mě musí na nový článek někdo upozornit například na Facebooku, což je záruka aspoň nějakého života na daném webu. Ty aktivnější blogy se mi pak samozřejmě vštípí do paměti. A příště už… Číst vice »