Jsme opravdu tak moderní, jak si myslíme?

HistorieKnižní dojmyPopulárně naučné

175460_bigNázev: Středověk v nás

Autor: Martin Nodl

Originální název: Středověk v nás

Vydalo: Argo, 2015

Počet stran: 312

Jedním z kandidátů na cenu Magnesia Litera, v kategorii literatura faktu, pro rok 2016, bylo dílo historika Martina Nodla, PH.D., z Centra medievistických studií Filosofického ústavu AV ČR, Středověk v nás. Kniha si cenu nakonec neodnesla, což ovšem autora nemusí mrzet, vzhledem k tomu, že je jejím držitelem z roku 2003, za vydávání edičních řad Historické myšlení a každodenní život. Odborník na středověké české dějiny se ve své nejnovější publikaci zabývá údajnou moderností současného života. V širokých společenských souvislostech jsou nám předkládány dobové reálie, které, jak může mnohé překvapit, nejsou až tak, ideově i prakticky, odlišné, od těch „našich“.

Kniha je složena z dříve publikovaných textů a z přednášek z Fakulty humanitních věd UK v Praze. Rovněž z odborných studií, již dříve publikovaných a nově upravených do jednoho souborného díla. V samotném úvodu se autor zamýšlí nad rozdíly mezi člověkem dneška a člověkem doby středověké. Pokud zastáváte názor, že tato „temná doba“ už je dávno za námi, mohli byste být překvapeni: „Ve skutečnosti trvá do našich dnů a zůstává každodenní součástí našeho života. Středověk není všude kolem nás, ale je hluboce usazen v nás samotných.“ V mnohém byl středověký člověk stejně svobodný, nebo dokonce svobodnější a modernější, než jsme my dnes.

„Dodnes totiž řešíme podobné problémy, jaké řešil on. Dumáme nad tím, jak zabezpečit nemocné a staré lidi, jak opravit obecní cesty a jak udržet rovnováhu mezi bohatstvím a chudobou. Dodnes jako on sníme o lepším světě, utíkáme se do nereálného světa pohádek, v nichž rytíře, draky či prostírající se ubrousky vystřídaly kosmické lodi. Znovu a znovu pláčeme nad ztrátou nejbližších a následně zpytujeme svědomí a klademe si otázky, zda po smrti bude jen holé nic, či zda naopak smrtí život nekončí. Odpovědi, které na naše otázky hledáme, ale mnohdy již byly nalezeny. Staletí mezi středověkem a dneškem je však uvrhla v zapomnění. Jestliže se k nim dnes vracíme, bylo by dobré si uvědomit, že téměř vše v našem ‚moderním‘ světě má své předmoderní kořeny. Platí to pro lidské city, pro utváření národních společenství a platí to i pro elementární materiální potřeby.“ 

V deseti kapitolách se dočteme o dvou tvářích středověkého dětství (malý dospělý versus milované dítě); o stárnutí člověka, dlouhověkosti a osamělém stáří; o manželské svobodě; o ekonomii nemoci a milosrdenství ve středověku; o úrocích a vyrovnaném rozpočtu; o vítězích a poražených; o moderním nacionalismu; o alkoholu a opilství versus ekonomii zisku; o pohádkách, když ještě nebyly pohádkami; a o strachu, ďáblu a mukách pekelných.

„Dnes a denně ztrácíme kolem sebe kamenné i dřevěné svědky minulosti. Chráníme sice středověké kostely a tvrze, avšak konzervujeme je do stavu, v němž nikdy neplnily svůj účel. Ztrácíme vztah k půdě i k vodě, bez nichž by naši předkové nepřežili. Ač se podobně jako oni snažíme extenzivně vytěžit přírodu kolem nás, mnohem méně než oni myslíme na to, že co si od přírody bereme, musíme do ní zase vracet.“

„Pokud jsme něco za posledních sto let opravdu ztratili, tak je to právě přirozenost lidského chování. Technický svět a víra v pokrok nám zaslepily oči a my mátožně hledáme cestu zpět. Díky našemu ztrácení tak ale naštěstí dnes a denně i nacházíme. Většinou však neobjevujeme nic nového, nýbrž pouze nevědomky navazujeme na zkušenosti lidí, kteří měli na zrození maličkostí celý život. Předmoderní člověk je v nás přítomný v téměř každém našem všednodenním chování. V mnohém uvažujeme a cítíme stejně jako muži i ženy pozdního středověku, i když samozřejmě materiálně a fyzicky mnohém méně strádáme než oni.“

Ač by se někomu mohlo zdát, že kniha je příliš odborná a určená spíše odborníkům a historickým nadšencům, opak je pravdou. Knihu ocení všichni, zajímající se o každodenní život, nejen ten středověký, ale především o ten současný. Jednotlivé kapitoly nejsou přehnaně dlouhé, nenudí a jsou psány srozumitelných současným jazykem. Porovnávání současnosti s minulostí, jímž je protkána celá kniha, udrží čtenářovu pozornost a poskytne náhled na každodenní život ve zcela nové a neotřelé perspektivě. Kniha navíc obsahuje množství černobílých ilustrací, dokreslujících aktuálně rozebírané téma, bohatý seznam pramenů a literatury pro doplňující informace a obsáhlý jmenný rejstřík.

O autorovi:

Martin Nodl, PH.D., (1968) je český historik a redaktor, odborník na dějiny pozdního středověku, sociální a kulturní dějiny a dějiny historiografie. Mezi jeho další díla patří např. Člověk českého středověku nebo Jeden den ve středověku.

Hodnocení:

4,5 hvezdy

Hanka

*1989 | Redaktorka, social media freak, milovnice dobrých knih a tvrdé hudby.
Předchozí článek
Příběhy temné duše a nemocné společnosti
Následující článek
Román o úsvitu českých dějin od nejaktivnějšího jihočeského autora
Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments