Touhy a motivace lidské duše

Knižní dojmyPsychologie

9788073678111Název: Láska a její kat

Autor: Irvin D. Yalom

Originální název: Love’s Executioner

Vydalo: Portál, 2006

Počet stran: 304

Světový bestseller, vydaný poprvé v roce 1989, se skládá z deseti povídek, které seznamují s deseti případy z psychoterapeutické ordinace. Podtitul knihy zní „Deset povídek, které odhalují touhy a motivace lidské duše.“

Hrdinové, kteří se ocitají v psychoterapeutickém křesle, trpí zdánlivě běžnými problémy, jako jsou: osamělost, malá sebeúcta, bolesti hlavy, obezita, vysoký krevní tlak, smutek, impotence, milostná obsese nebo změny nálad. Pod vedením terapeuta se dostávají až ke kořenům svých potíží, až k podstatě své existence.

Zjišťujeme, že i tzv. běžné každodenní trable, mají svůj původ hluboko uvnitř naší osobnosti. Koho by napadlo, že pokud muž ve středních letech stále dokola utíká k mladším a mladším partnerkám, snaží se tím uniknout svému strachu ze stárnutí a smrti? Strach ze smrti, z konečnosti, které nikdo neunikneme, je jeden z hlavních motivů této knihy.

„Vlastně ani teď – po čtyřech letech – není schopná připustit, že je Chrissie mrtvá. Před týdnem se například ve frontě u pokladny obchodního domu „probudila“ a zjistila, že drží v ruce dar pro Chrissie – plyšové zvířátko. Když mi to říkala, zdůvodnila vše tím, že Chrissie „oslaví“ za měsíc sedmnácté narozeniny, místo aby řekla „oslavila by.“

„Cožpak je to takový zločin?“ zeptala se. „Je snad doufání zločin? Která matka by chtěla uvěřit, že její dítě musí zemřít?“ (str. 139)

Kniha je unikátní také tím, že dává nahlédnout do psychoterapeutického procesu, vztahu mezi terapeutem a pacientem. Yalom otevřeně líčí své myšlenky v průběhu práce s pacientem, stejně tak, jako svá selhání a chyby v průběhu léčby. Poodhaluje tak zákulisí psychoterapeutické práce.

I díky těmto aspektům hodnotím knihu vysoko a doporučuji ji všem se zájmem o psychologicky laděnou literaturu.

Kniha se dočkala i volného pokračování s názvem Máma a smysl života.

O autorovi:

Irvin D. Yalom je emeritní americký psychiatr a psychoterapeut, zastánce skupinové psychoterapie a autor velké řady úspěšných beletristických knih z oboru psychoterapie a filosofie. Je předním představitelem tzv. existenciální psychoterapie.

Hodnoceni:

4 hvezdy

Hanka

*1989 | Redaktorka, social media freak, milovnice dobrých knih a tvrdé hudby.
Předchozí článek
Jak nakupovat knížky přes bazar (Databazeknih.cz) a nenaletět
Následující článek
Skutečné příběhy z terapeutického křesla
Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Monis
8 let před

Od Irvina D. Yaloma jsem četla Když Nietzsche plakal a Léčbu Schopenhauerem a obě knihy se mi moc líbily, rozhodně mě donutily pořádně přemýšlet a koukat na některé pohnutky z trochu jiného úhlu, takže myslím, že když dám šanci i téhle knize nebudu zklamaná 🙂