Na nejstrašidelnějším místě v Anglii se slavným okultistou Harrym Pricem

HororKnižní dojmy

Po skončení 1. světové války masově vzrostl zájem o spiritismus. Obrovské množství obětí, největšího válečného konfliktu dosavadní historie, nahrávalo do karet všem, kteří se zabývali okultismem a snažili se navázat kontakt s mrtvými. Jedním z takových byl i parapsycholog Harry Price (1881-1948). Nahlédněte pod pokličku jeho práce, prostřednictvím zápisků Harryho asistentky Sáry.   

Název: Lovci duchů

Originální název: The Ghost Hunters

Autor: Neil Spring

Vydalo: Omega, 2016

Počet stran: 448

 

Dvaadvacetiletá Sára je pohledná, inteligentní žena, která ztratila svého milovaného otce ve válečné vřavě. Truchlící matka ji jednoho dne zavedla na veřejnou seanci jednoho z nejznámějších vědců, zkoumajícího původ nevysvětlitelných jevů, Harryho Price.

Harry sám je skeptik. Jeho největší zábavou je veřejné odhalování podvodných osob, kteří se vydávají za média, komunikující s neznámými silami. Díky jeho nevyzpytatelné povaze s ním žádný z jeho pomocníků dlouho nevydrží. A Sára zrovna hledá práci. Tak se stalo, že se mladá, život milující Sára, stala asistentkou záhadologa, který je sám jedno velké tajemství.

Fara v Borley

Nejstrašidelnější místo v Anglii. Tak je označována viktoriánská budova, ve které se samovolně pohybují věci, ozývají hlasy a kroky, objevují se tam záhadné předměty a nápisy na zdech. Všechny tyto jevy se souhrnně označují jako poltergeist – tzv. hlasitý duch.

Hlavní záhadou fary v Borey je ale něco jiného. Nebo spíše někdo jiný. Hrůzu nahánějící tmavá postava, v kápi, s růžencem, vyhublým obličejem a tmavými otvory místo očí. Zrazená jeptiška. Podle pověsti stál, ve 14. století, na místě fary klášter. Mladá francouzská jeptiška se údajně zamilovala do místního mnicha a jejich láska nezůstala bez následků. Milenci plánovali útěk, ale byli vyzrazeni. Kočár, kterým měli tajně uprchnout, byl zadržen. Kočí byl sťat, mnich oběšen a jeptiška zazděna ve sklepení kláštera.

Vstříc paranoii s lovci duchů

Autorská prvotina Neila Springa, talentovaného velšského autora, který se ve svých knihách zabývá především paranormálními jevy, je kniha, kterou nedáte z ruky, dokud jí nedočtete. Obsáhlý román je rozdělen do tří částí, které jsou tvořeny krátkými kapitolami. Momenty lehkého mrazení střídají vztahové propletence hlavních postav, které jsou někdy opravdu zamotané. Kromě strašidelných záhad tak na čtenáře čeká i několik emocionálně náročných kotrmelců.

Celý příběh je doplněn poznámkami a pečlivě ozdrojován. Zapáleným záhadologům tak nic nebrání v tom, aby se na vlastní pěst vydali po stopách temné jeptišky z Borley.

Napětí je v knize dávkováno postupně. Nečekejte žádný divoký a krvavý horor plný lekaček. Lovci duchů zaútočí na vaše nevědomí a přirozený lidský strach ze smrti. Každé zachvění strachu je vzápětí racionálně vysvětleno. Je jen na vás, zda se spokojíte s racionálními teoriemi, nebo se necháte unést a přijmete paranormální aktivity jako fakt.

Musím se přiznat, že mě dlouho žádná kniha tak nepohltila. Jediná věc, která si zasloužila větší pozornost autora, je psychologická stránka hlavní ženské postavy, asistentky Sáry. Bohužel musím říct, že jako člověk pro mě byla po celou dobu záhadou a nedokázala jsem se s ní stoprocentně ztotožnit. Chvílemi se chovala sebevědomě až drze, jindy zase připomínala mladou, pubertální dívku.

Vztah, který chovala ke svému zaměstnavateli, byl podán tak nejednoznačně, že byly chvíle, kdy jsem Sáře opravdu nerozuměla. Vcítit se do role mladé ženy bylo možná nad síly mladého autora.

Tento nedostatek mi ale vůbec nezabránil v tom, užít si Lovce duchů od první do poslední stránky. Příběh Harryho a Sáry bych shrnula jako román o důvěře, přátelství, oddanosti a lžích. Vše zaobalené do atraktivního prostředí spiritistických seancí z počátku dvacátého století, praskajících prken zchátralé fary a nejtemnějších lidských tužeb.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Knihy Dobrovský.

O autorovi:

Neil Spring se narodil ve Walesu. Absolvoval Oxford, kde studoval ekonomii, politiku a filozofii. Na univerzitě se také zajímal o paranormální jevy. Psaní ho fascinovalo již od mládí, ale s prvními vážnějšími literárními pokusy začal až v osmadvaceti. Roku 2013 vydal knihu Lovci duchů a tato prvotina sklidila u veřejnosti i odborníků velký úspěch. Výtečné recenze navíc zaujaly renomovanou televizní a filmovou produkční společnost All3Media, známou například úspěšným seriálem Vraždy v Midsomeru, která si koupila ke knize práva. Neil Spring dnes žije v Londýně. Povzbuzen úspěchem první knihy vydal v roce 2015 další román – The Watchers. (text: Omega)

Hodnocení:

Hanka

*1989 | Redaktorka, social media freak, milovnice dobrých knih a tvrdé hudby.
Předchozí článek
Jak na titulky, které nepohřbí váš článek
Následující článek
Chtěla být slavnou malířkou. Ale ve středověké Itálii…
Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Terča
7 let před

Teda, kniha vypadá fakt zajímavě, asi si ji budu muset přečíst! Zaujala mě hlavně ta pasáž Vstříc paranoii s lovci duchů 🙂 Fakt super recenze!