Na jedno chlazený s Borisem

BiografieKnižní dojmy

196-faktor-churchillNázev: Faktor Churchill: Muž, který psal dějiny

Autor: Boris Johnson

Originální název: The Churchill Factor: How One Man Made History

Vydalo: Kniha Zlín, 2016

Počet stran: 452

Faktor Johnson

Jako dítě slýchával historky, o nejvýznamnějším britském státníkovi, dokonce i u večeře. S bratrem si, kromě obvyklých dětských knížek se zvířaty a hračkami, listovali také obrázkovým životopisem Winstona Churchilla. Tak často, že popisky, u jednotlivých fotografií, znali nazpaměť.

O několik desetiletí později, si v obchodě všiml krabičky doutníků, která nesla značku San Antonio Churchill. Neodolal a zeptal se prodavačky, zda ví, kdo to byl Churchill: „Starý potentát?“ Zmíněná prodavačka si ale pořád vedla dobře, v porovnání s dnešními britskými středoškoláky, kteří si myslí, že Churchill je pes z reklamy na pojišťovnu.

Boris Johnson je britský politik, novinář a bývalý starosta Londýna. Osobnost Winstona Churchilla ho fascinovala od dětských let. Churchill byl nespoutaný excentrik s vlastním pohledem na svět. Žádná korektně uhlazená osobnost. Tím by měl být dnešní generaci blízký, pomyslel si Johnson. A tak napsal o svém idolu knihu.

Faktor Churchill

Neskrývá v ní svůj obdiv k Churchillovi. Přesto nesklouzává k roli nekritického fanouška. Vidí i stinné stránky své modly. Johnson věděl, co vyžaduje dnešní čtenář a neváhal tomu uzpůsobit svou knihu. Žádné nudné popisování životních událostí, žádná časová posloupnost, žádné srdceryvné rodinné historky.

Johnsonova kniha je monolog člověka, který toho o Churchillově osobnosti ví opravdu hodně, dovede o ní kriticky přemýšlet v širokých dějinných souvislostech a snaží se své myšlenky předat čtenářům co nejstravitelnější formou. Přirovnání k „posezení s Borisem u pivka a vykládání o Churchillovi“ v tomto případě sedí dost přesně.

Každá kapitola se zabývá jedním konkrétním fenoménem Churchillova života. Ať už rodinou, politickou kariérou, literární činností, názory, apod. Johnson se dokonce pouští do odvážného tématu Churchill v dnešní, moderní společnosti.

Faktor Churchill je kniha, kterou si s chutí přečtou i čtenáři, kteří nemají v oblibě politická témata a klasická biografická díla jim připadají nudná. Naopak, pokud máte rádi spíše klasické, chronologicky řazené životopisy, mohla by vás tato kniha zpočátku mást svou zdánlivou chaotičností.dobre-knihy-na-web

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji knihkupectví dobre-knihy.cz, kde můžete knihu zakoupit, přečíst si ukázku nebo si vybrat jakoukoli jinou biografii, dle vašeho gusta. 🙂

O autorovi:

Boris Johnson (1964) je britský politik, zastánce Brexitu a publicista. V současnosti je britským ministrem zahraničí. V letech 1999 až 2005 stál v čele časopisu The Spectator. Byl též starostou Londýna.

Hodnocení:

3 hvezdy

Hanka

*1989 | Redaktorka, social media freak, milovnice dobrých knih a tvrdé hudby.
Předchozí článek
TOP 10 CZ/SK blogů o duševních poruchách, které nesmíte minout
Následující článek
Co dělat, když vám ukradnou Instagram?
Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments