Kdo je další? – Pan Novák. Je ale nějakej divnej. Našla jsem ho na FB.

Jak na bezpečný internetJak na sociální sítěRady a návody

Podobné scény jsem byla svědkem v jednom ze svých zaměstnání. Vše probíhalo standardně. Do výběrového řízení se přihlásilo několik uchazečů, se kterými byly sjednány termíny osobních pohovorů. Když přišel na řadu „pan Novák“ (pozn. jméno je samozřejmě změněno), ještě než stačil projít dveřmi, všichni jsme věděli, že je „divnej.“ Kromě toho také jakou má profilovou fotku, kde byl na dovolené, kolik má dětí, co poslouchá za hudbu, kde vysedává po večerech a spoustu dalšího.

„Ty sis ho hledala na Facebooku?“
„No jasně. Tebe kdysi taky.“
„…“

Přemýšlíte někdy nad tím, kdo všechno může vidět informace, které o sobě sdílíte na sociálních sítích?

Facebook – dobrý sluha, zlý pán

Největší sociální sít světa má dnes 2 miliardy aktivních uživatelů měsíčně.Zdroj Z webové stránky, kam se původně chodil zabít čas hraním her a vyplňováním kvízů, se stala platforma, která je rájem marketérů. Na Facebooku si můžete vytvořit vlastní brand, můžete tu získat práci, sbírat důležité kontakty nebo si vytvořit online deníček vlastního života.

Většina z nás si ráda na Facebook napíše dosažené akademické či pracovní úspěchy. S radostí likujeme profily oblíbených kapel, televizních pořadů, knih a stránek. Přispíváme do veřejných diskusí, chlubíme ve fotografiemi z dovolených, večírků, rodinných oslav a hlavně roztomilými záběry našich milovaných ratolestí.

„Rodinné fotky jsou intimní a soukromá záležitost,“ – ale kdeže.

Jak si zabezpečit profil na Facebooku

Pokud nestojíte o to, aby se kdokoli dozvěděl, co o sobě sdělujete na Facebooku, měli byste se řídit několika jednoduchými pravidly:

  1. Facebooková zeď je něco jako vaše oblíbená hospoda

Nesdílejte na Facebooku nic, co byste neřekli nahlas ve vaší oblíbené restauraci/hospodě u plně obsazeného stolu. Nezáleží na tom, zda přítomní lidé jsou vaši „přátelé“. Vždy může kdokoli z vašich přátel říct cokoli o vás někomu cizímu. A to nechcete.

  1. Naučte se zacházet s nastavením soukromí Facebooku

Nastavení soukromí má Facebook opravdu dobře zpracované.

Kromě základního nastavení – kdo vás může vyhledat, kdo vás může kontaktovat, kdo uvidí vaši emailovou adresu apod., si můžete nastavit také – kdo může přidávat příspěvky na vaši zeď, kdo uvidí příspěvky, které přidávají vaši přátelé, můžete si nastavit kontrolu nad označování fotek či zablokovat obtěžující lidi a aplikace.

Využijte možností, které Facebook nabízí a personalizujte si nastavení zabezpečení vašeho účtu. Pokud máte problém s konkrétním nastavením, napište mi do komentářů, ráda poradím.

  1. Vždy kontrolujte, s kým sdílíte každý konkrétní příspěvek

Před časem Facebook umožnil kontrolovat, s kým sdílíte každý jednotlivý příspěvek. Inspirace sociální sítí Google Plus je zde zjevná.

Všimněte si, že když píšete status, objeví se vedle tlačítka „Přidat“ také tlačítko pro nastavení viditelnosti příspěvku. Viditelnost příspěvků je možné nastavit i zpětně. Stačí kliknout na ozubené kolečko hned pod vašim jménem, vedle data zveřejnění příspěvku.

Můžete zde vybrat klasické zobrazení všem vašim přátelům, nebo naopak zaškrtnout pouze konkrétní osoby, pro které je příspěvek určen. Pokud chcete, aby byl příspěvek viditelný pro všechny vaše přátele, kromě několika konkrétních lidi, stačí dané osoby vypsat do kolonky „Přátelé kromě…“ a Facebook se o ochranu vašeho příspěvku postará sám.

Pokud nechcete u každého příspěvku upravovat nastavení soukromí zvlášť, můžete si své přátelé rozdělit do skupin a nastavit tak viditelnost vašich příspěvků hromadně. Pokud by vás zajímalo, jak přesně postupovat, napište mi opět do komentářů.

  1. Nepřijímejte žádosti o přátelství od cizích lidí

Stále dokola omílané, ale přesto obrovská spousta lidí má v přátelích alespoň jednoho člověka, se kterým se nikdy osobně nesetkala. Nebezpečí tohoto fenoménu si uživatelé Facebooku uvědomili hlavně v poslední době, kdy se začal po Facebooku šířit vir, který je založen právě na principu přidávání nových přátel.

Útočníci si založí falešný profil, který vypadá jako nový profil vašeho známého, pošlou vám žádost o přátelství, kterou přijmete, a poté vyžadují telefonní číslo, pomocí kterého pak mohou vysosnout peníze z vašeho účtu.Zdroj

Buďte opatrní a při používání sociálních sítí přemýšlejte!

  1. Používejte zabezpečené připojení HTTPS

Díky protokolu HTTPS (S na konci značí Security – bezpečné) je komunikace mezi vámi a Facebookem zašifrována a nikdo tak nezíská přístup k vašim datům (přístupové údaje k vašemu účtu). Toto se hodí především, pokud používáte Facebook na veřejných wifi sítích. Zabezpečené připojení opět můžete nastavit v nastavení Facebooku.

  1. Nastavte si dvoufázové přihlašování

Pro opravdové fajnšmekry nabízí Facebook možnost ověřeného tzv. dvoufázového přihlašování.

V praxi to funguje tak, že součástí přihlášení na Facebook bude i zadání speciálního kódu, který vám přijde v SMS zprávě. Svůj účet tak budete mít opravdu stoprocentně pod kontrolou. Jedinou překážkou může pro někoho být nutnost sdělit Facebooku své telefonní číslo. Zhodnoťte sami, zda vám bezpečný účet za to stojí.

Já dvoufázové ověření používám všude, kde je to možné a doporučuji to i vám. Poté co mi byl ukraden Instagram už o obyčejné přihlašování nestojím. Své účty na sociálních sítích tak budete ovládat opravdu pouze vy.

Chovejte se rozumně a nemusíte se ničeho bát

Přemýšlejte než cokoli o sobě nasdílíte.

Nechcete, aby si váš potencionální šéf v průběhu vašeho pohovoru prohlížel fotky z vaší poslední párty. Nechcete, aby se vaše děti v pubertě styděly za to, že fotky jejich zadku viděl celý internet. Nechcete, aby si nahaté fotky vašich malých dětí ukládali do svého počítače pedofilové a jiné podivné existence (to se skutečně děje).

Sdílejte s rozumem, naučte se používat vaše oblíbené sociální sítě správně a nedovolte, aby se ze zábavného sdílení stala vaše noční můra.

Hanka

*1989 | Redaktorka, social media freak, milovnice dobrých knih a tvrdé hudby.
Předchozí článek
Pamatujete si feťačku Katku? Žije. Spravuju jí Facebook.
Následující článek
Jak a kde si zadarmo vylepšit životopis
Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marie
6 let před

Pěkný článek, na facebooku se snažím nesdílet skoro nic. Je to pro mě v podstatě jenom prostředek ke komunikaci. To dvoufázové přihlašování mě zaujalo, ani o ničem takovém nevím

Kája
6 let před

Jo, na Facebook se dívají všichni, vím to. Docela mě to děsí, i když si myslím, že cizí člověk z mého profilu nic nevyčte.
Bývalý šéf stahoval fotky z faceboou do firmeního systému. Každý tam musel mít svou profilovku a když ji nová kolegyně neposlala včas… hrůza!