Mladým Čechům chybí pozitivní lídr. Proto nechodí k volbám.

InspiraceNázoryPolitika

Jak psal internetový server ceskenoviny.cz v říjnu 2017: „Volební účast lidí od 18 do 26 let se v Česku pohybuje kolem 25 procent, nejméně ze všech věkových skupin.Zdroj Politologové, novináři i samotní političtí kandidáti se marně ptají, proč tomu tak je. Mladí lidé od 18 do 26 let tvoří značnou část české populace. Proč není jejich hlas slyšet?

Dle závěrů konference Forum 2000 zklamání a nezájem o politiku u mladých lidí pramení z toho, že současní mladí lídři se nevěnují tématům, která pálí generaci, která vyrůstala na přelomu tisíciletí.Zdroj


To potvrzuje i Alžběta Králová, spoluautorka projektu „Tvoje poprvé“ (Kampaň na podporu aktivní volební účasti mladých lidí od Institutu politického marketingu). Tvrdí, že „České politické strany nevěnují mladým lidem v kampani pozornost, protože tato skupina chodí k volbám velmi málo, a pro strany je tak zajímavější zaměřit se na starší lidi.“Zdroj

Proč se politické strany a mladí lidé míjejí? Je to proto, že tradiční politické strany nemají mladým co nabídnout? Nebo je hradba nezájmu dnešních mladých nedobytná?

Mladým lidech chybí pozitivní politický vzor

Mladí lidé hledají někoho, komu uvěří jeho příběh. Nemají dojem, že jde jen o marketingový projekt, který v zákulisí připravili odborníci. Hledají tedy spíše pozitivní motivaci než negativní. Netouží někoho zastavovat, ale rádi by prosadili obraz světa, který je jim blízký,“ tvrdí ve svém článku „Mladí rozhodnou volby“ Erik Tabery, šéfredaktor Týdeníku Respekt.

Domnívá se, že ideálním modelem pro mladé voliče je postarší lídr, jenž celý život bojuje za dobrou věc, obklopuje se mladými kolegy, kteří mu dodávají energii, témata a především komunikační styl, který je mladé generaci blízký.Zdroj Srozumitelnost volebních programů a celkový způsob komunikace je jedním ze zásadních faktorů, proč se mladí lidé domnívají, že politice nerozumějí, a že jim nemá co nabídnout.

Politolog Petr Just z Metropolitní univerzity Praha tvrdí, že ke změně by mohly dopomoci srozumitelnější kampaně, jasněji definované cíle stran a méně patetická vyjádření politiků, která jsou tím pádem pro mladé nevěrohodná.Zdroj

Ze statistik vím, že můj blog nejvíce navštěvují čtenáři mezi oněmi 20 a 30 lety věku. Moje otázka je tak jasná: BYL/A JSI LETOS VOLIT? 

Pokud ne, proč? Zajímáš se o dění na české politické scéně? Podpořil/a si někdy nějakou politickou stranu? Jaká politická osobnost je ti nejbližší? Máš pocit, že rozumíš výrokům politických činitelů? Četl/a jsi někdy volební program nějaké politické strany?

Politika je pro mnohé lidi téma, kterému se vyhýbají. Zkusme pro jednou udělat výjimku. Nebojme se formulovat svůj názor v komentářích na něčím blogu. Vím, že moji čtenáři jsou speciální – chytří a přemýšliví mladí lidé. Vím, že to zvládnete. Věřím vám.

Hanka

*1989 | Redaktorka, social media freak, milovnice dobrých knih a tvrdé hudby.
Předchozí článek
Pravda o Romech: Nechtějí pracovat a milují svou rodinu? + tipy na knihy
Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ginger Jannie
6 let před

Já jsem volit byla, konečně jsem mohla :). A volila jsem Zelené. Hluboce se zajímám o přírodu a chci jí pomoci co nejvíc. Co se mě a politiky týče, ano, moc se jí nevěnuji, ale od té doby, co jsem byla volit, už se o ní zajímám víc :). Šla jsem volit taky z toho důvodu, že v dnešní době už MŮŽEME VOLIT a hlavně i ŽENY můžou dát najevo svůj hlas. Neberu to jako samozřejmost, protože kdysi to samozřejmost nebyla. Co se lídra Zelených týče, líbilo se mi, že to byl mladý člověk, který se zdál docela zapálený pro… Číst vice »

TeriJans
6 let před

Já jsem letos nebyla, ale hrozně mě to štvalo. Programově jsem se shodla nejvíce s Piráty a Stranou zelených, i když volební kalkulačka mi hodila komunisty, ty bych fakt nevolila. S tvým názorem souhlasím, ale teď mladí lidi dostali do politiky Feriho, tak uvidíme, jestli jen bude natáčet stories ze sněmovny, nebo se k něčemu přičiní, zatím mi je jeho fungování tam sympatické :).

Sova
6 let před

Líbí se mi forma článku, předpokládanám, že i ostatní budou v tomto duchu, hlásím se mezi další odběratele. 😀 Volit jsem byla. Poslední dobou si zapínám jako kulisu ČT24. Možná jsem zblblá ze školy, ale čím dál tím víc vnímám, JAK se vlastně politici vyjadřují. Někdy nevím, jestli se smát nebo brečet. Jsem zvědavá, jak se bude situace vyvíjet dál. PS. Moc děkuji za tak milé komentáře u mě na blogu. <3

Peregrino
5 let před

Problém není ten, že by nebylo lídrů a koho volit, ale většina dnešní mladé generace nemá zájem o politiku a nezná ani historii.