Jak se stát psychoterapeutkou

Knižní dojmyPsychologie

Americká psychoterapeutka Lillian B. Rubin vždy litovala, že příběhy pacientů, procházejících psychoterapií, byly literárně zpracovány již mnohokrát, ale na „druhou stranu pohovky“ se stále zapomíná. Vybrala tedy několik příběhů ze své terapeutické praxe a vydala knihu Muž s nádherným hlasem. Příběhy z druhé strany pohovky.

Název: Muž s nádherným hlasem. Příběhy z druhé strany pohovky.

Autorka: Lillian B. Rubin

Originální název: The Man with the Beautiful Voice 

Vydalo: Portál, 2017

Počet stran: 184

V předložených příbězích, které psal sám život, klient očekával více, než by měl, a terapeut sliboval více, než mohl poskytnout. Touto větou shrnuje Rubin nejnáročnější příběhy ze své letité psychoterapeutické praxe, které předkládá čtenářům ve své knize.

Rubin byla, kromě psychoterapeutky, také socioložkou. Celý její profesní život se tak točil okolo lidství a práce s lidmi v náročných životních situacích. Své pacienty vždy brala jako individuální osobnosti, nikdy jako zástupce popsaných diagnóz. Snad i proto byla schopna vytvořit si se svými pacienty výjimečně důvěrný a pevný terapeutický vztah.

Sympaticky působí autorka již od počátku knihy, kde popisuje pocity začínající psychoterapeutky. Nebojí se sebeodhalení, je si vědoma svých slabých stránek, snaží se budovat upřímný vztah se svými supervizory.

Jednotlivé příběhy jsou popsány s citem. Zub času neodvál nic z upřímné snahy a osobního nasazení, s jakým se Rubin snažila pomoci každému jednomu ze svým pacientů.

Muž s nádherným hlasem je kniha, která dá nahlédnout pod pokličku práce psychoterapeuta. Kromě autentických příběhů, se v knize dočtete také o smyslu a poslání psychoterapie. Autorka navíc knihu obohatila i o další rozměr – otázku, jak se ze studenta psychologie stala skutečnou psychoterapeutkou.

Jak tvrdí sama Rubin:

Za ta léta jsem se hodně naučila o rovnováze mezi tím, co si terapeut a pacient dávají a berou, o obavách a konfliktech, které mohou při terapeutickém vztahu vzniknout, o tom, co je zapotřebí, aby se tyto konflikty daly zvládnout, a jak to může být obtížné.“ (str. 22)

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Portál.

Hodnocení

O autorce

Lillian B. Rubin byla americká psychoterapeutka a socioložka. Napsala řadu knih, které vesměs pojednávaly o tom, jak genderové a třídní normy poškozují lidský potenciál. Všechny její knihy vycházejí z její vlastní zkušenosti z práce s lidmi. (Text: Portal)

Hanka

*1989 | Redaktorka, social media freak, milovnice dobrých knih a tvrdé hudby.
Předchozí článek
Chtěla být slavnou malířkou. Ale ve středověké Itálii…
Následující článek
Pamatujete si feťačku Katku? Žije. Spravuju jí Facebook.
Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments