10 typů masových vrahů + 10 skutečných případů

InspiraceKrimi

  1. Hodný strýček – vrah z rodinného kruhu

Steven and Sheryl Sueppel with their children, from left Eleanor, Ethan, Mira and Seth.
Steven a Sheryl Sueppel s dětmi, zleva Eleanor, Ethan, Mira a Seth. Zdroj obrázku.

Větu „Já tě snad zabiju!“ slyšel od svého rodinného příslušníka (hlavně tedy od maminky) asi každý. Maminky většiny z nás ale časem vychladly na použitelnou teplotu a my přežili.

33 % masových vražd obecně, mají na svědomí členové rodiny zavražděných, kteří následně mnohdy spáchají sebevraždu.

Příkladem může být Američan Steven Sueppel, absolvent významné univerzity a ředitel velké banky, který v roce 2008 ubil baseballovou pálkou svoji manželku a 4 adoptované děti. Poté spáchal sebevraždu.

 

 

 

 

  1. Hamoun – vrah motivovaný ziskem

joseph_kibwetere
Zdroj obrázku.

Tento vrah se nerad dělí a nikdy nemá dost. Kvůli vidině materiálního zisku, neváhá zbavit života svou rodinu, přátele, kolegy…

Jako například Joseph Kibweteere, Uganďan, který byl vůdcem „kultu soudného dne“ v Ugandě. Více než 1 000 lidí se muselo zbavit veškerého majetku, v jeho prospěch. Své následovníky přesvědčil ke hromadné otravě a následném sebeupálení v místním kostele.

 

 

  1. Kanec – vrah motivovaný sexem

Motiv sexuálního mučení a uspokojování je celkem vzácný, ač to, díky filmům, literatuře a tisku, nemusí tak vypadat.

Američan Richard Speck znásilnil a brutálně zavraždil 12 žen. On sám byl v dětství extrémně fyzicky týraný a v 18 letech měl za sebou již přes 40 trestných činů a drogovou závislost. Byl odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 1 200 let.

5289d8ff7e20f4c190130923440fa34d
Zdroj obrázku.
  1. Pseudo-voják

Tyto týpky fascinují zbraně. Bývají posedlí představou sama sebe jako neohroženého vraždícího vojáka.

James Huberty byl vzdělaný, ženatý otec dvou dětí. V roce 1984 žádal naléhavou psychiatrickou pomoc, které se mu nedostalo. Vzal tedy zbraň a v místním McDonaldu zastřelil 21 lidí. Při zásahu policie byl zastřelen.

Zdroj obrázku.
Zdroj obrázku.
  1. Posera – vrah ze zálohy

Zdroj obrázku.
Zdroj obrázku.

Mezi jeho koníčky patří trávení, zakládání požárů, nastražování bomb na veřejná místa apod. Vše dokonale naplánuje tak, aby on sám nebyl ohrožen.

Čtyři takovýto hrdinové zaparkovali dodávku plnou výbušnin před federální budovu v roce 1995 v USA. Výbuch zabil 168 lidí, 680 jich zranil a zničil 324 budov. Pachatelé byli zadrženi téměř okamžitě a to při běžné policejní kontrole, jelikož neměli u sebe řidičské oprávnění.

  1. Blázen – psychotický vrah

Zdroj obrázku.
Zdroj obrázku.

Tito jedinci trpí závažnou duševní chorobou, akutní psychózou, při které selhávají jejich myšlenkové procesy. Mohou trpět sluchovými halucinacemi, paranoidními bludy a zmatenou řečí a myšlením.

Jared Lee Loughner byl vyloučen ze školy, užíval halucinogenní drogy a začal si stěžovat na politiku USA, hlavně na kongresmanku Gabrielle Giffordsovou. Během jednoho jejího veřejného vystoupení se jí pokusil zavraždit. Giffordsová byla pouze zraněna ale zamřelo 6 dalších lidí.

 

 

  1. Zhrzený kolega

Zdroj obrázku.
Zdroj obrázku.

Neštvěte své spolupracovníky, mohlo by to špatně dopadnout.

Patrick Sherrill pracoval na poště, v roce 1986 byl za drobné nedostatky pokárán nadřízeným. Druhý den ráno Sherrill přišel do práce ozbrojený a začal střílet po lidech. Zavraždil svého šéfa a dalších 13 lidí. V daném období se stalo 6 dalších podobných incidentů na různých pobočkách pošt v USA.

 

 

 

 

  1. Poslušný student – vrah učedník

Zdroj obrázku
Zdroj obrázku.

Vraždy páchají na příkaz někoho jiného, často pod vlivem nějakého charismatického vůdce.

Charles Manson byl vůdcem vlastní sekty, která si říkala „Family“. V roce 1969 vtrhli jeho učedníci do domu filmového režiséra Romana Polanského a brutálně tam zavraždili 6 lidí včetně těhotné ženy. Vraždili i před tímto činem i po něm. Zaměřovali se na osoby, které Manson napsal na tzv. „černou listinu“.

  1. Vůdce – ideologický vrah

Nejčastěji vůdce nějaké sekty, která přesvědčuje ostatní, aby spáchali sebevraždu.

Marshall Herff Applewhite byl charismatický řečník, univerzitní učitel a psychopat. Přesvědčil řadu lidí, že jsou mimozemské bytosti a jejich tělo je pouze přepravní kontejner. Jediným vysvobozením, před uzavřením věků a recyklací naší planety, je spáchat hromadnou sebevraždu. V roce 1997 bylo nalezeno 39 těl.

Zdroj obrázku.
Zdroj obrázku.
  1. Genocida

Jedinec nebo skupina spáchá masovou vraždu z poslušnosti svému vůdci. Příkladem je arménský či nacistický holokaust, masové vraždy v Kosovu a další hrůzné činy za vlády mnohých diktátorů.

Zdroj obrázku.
Zdroj obrázku.

Vasili Blokhnin byl šéfem popravčích důstojníků u NKVD, kteří na Stalinův příkaz popravili v roce 1940 v katyňských lesích více než 22 000 polských zajatců. Blokhnin údajně osobně zabil 7 000 lidí.

Na závěr

Největším masovým vrahem současnosti je lidská nečinnost, nezájem, samolibost a „rozežranost“. Naše vnímání dobra a zla je mnohdy nejasné, chladné až sebestředné vlivem kolektivní slepoty, hluchoty a němoty. Ta je podmíněna množstvím a podobou informací o tom, jaký svět skutečně je. Namísto toho je nám vykreslován umělý svět tvořený informacemi na zakázku. (Z knihy Andreje Drbohlava, Psychologie masových vrahů, str. 79.)

Hanka

*1989 | Redaktorka, social media freak, milovnice dobrých knih a tvrdé hudby.
Předchozí článek
17.11.16 – 27 let demokracie nebo totality?
Následující článek
6 důvodů, proč každý (bloger) musí být na Twitteru
Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katka
7 let před

Takéto články ma vždy zaujímali, no nikdy by som nechcela aby sa stali mne alebo mojej rodine. V každom prípade mi pri niektorých naskočili zimomriavky