TOP 8 knih roku 2016 pro zvídavého čtenáře

Čtecí tipy

Konec roku 2016 se kvapem blíží. Rok to byl rozporuplný. Museli jsme čelit několika novým výzvám. Mnozí z nás se zamýšleli, nad otázkou smyslu a ceny lidského života. Objevovala se otázka bezpečnosti, ochrany soukromí i věčné dilema, do jaké míry pomáhat druhým.

Západní společnost zažila nejeden otřes. Nesčetněkrát byla nucena zamyslet se znovu nad vyznávanými hodnotami. Orientovat se v dnešní složité, v mnohém inovativní, době není jednoduché. Těm zvídavějším z nás, mohou pomoci knihy.

Připravila jsem pro vás několik knih, které u nás vycházely, v průběhu roku 2016, a které se častokrát zabývají lidskou společností. Nejen tou současnou.

Neopakujme chyby jiných

Narodili se aby přežili – Wendy Holden
Jedinec a společnost středověkého Západu – Aron Jakovlevič Gurevič

Tři mladé ženy, Češka, Slovenka a Polka. Všechny tři těhotné a všechny tři držené ve vyhlazovacích koncentračních táborech. Téma holokaustu je v literatuře zaznamenáváno tak často, že čtenář má pocit, jakoby už přečetl vše, co se tématu týká. Skutečné vzpomínky žen, které s dětmi pod srdcem, zažily Osvětim, jsou novým pohledem na nejtemnější etapu lidských dějin.

21. století je považováno za století individualismu, který se ve společnosti začal objevovat až s nástupem renesance a humanistického smýšlení. Bylo tomu skutečně tak? Opravdu byl středověk tak temným obdobím?

Nebojme se neznámého, poznávejme

Vzestup islámského státu. Pod černou vlajkou teroru – Joby Warrick
Muslimové a jejich svět. O víře, zvyklostech a smýšlení vyznavačů islámu – Miloš Mendel

Kdo neslyšel o tzv. Islámském státu? Co to ale znamená? Kdo jsou vyznavači tzv. Islámského státu a kde se vzali? Odpovědi na tyto, a mnohé další, otázky nabízí hned několik knih, vydaných v roce 2016. Z médií mnozí z nás nabyli dojmu, že islám je násilné, nenávistné náboženství a jeho příznivci představují bezpečnostní riziko pro naši zemi. Je to pravda nebo se jen bojíme těch, o kterých nic nevíme?

Vzdělávejme se s humorem

Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku – Giles Milton
Multikulti – pindy jedný český mindy – Iva Pekárková (moje recenze)

Skutečné historické příběhy se dají vyprávět i vtipně a svižně. Fascinující poznámky z historie pod čarou popisují narkomana Hitlera, lupiče Stalina, zmizelou Agathu Christie nebo skutečného vraha Rasputina.

O soužití s lidmi různých národností, kultur, jazyků a barev pleti, vypráví ve své knize Iva Pekárková. S humorem sobě vlastním, dokáže popsat i závažnější témata, jako např. problematiku přistěhovalství, soužití s romskou menšinou, problém kriminality, využívání přistěhovalců, jako levné pracovní síly či téma náboženství a způsob fungování sociálních služeb.

Skutečným i domnělým diktátorům navzdory

Jak udělat revoluci. Zápisky z trestanecké kolonie – Naděžda Tolokonnikov
Útěk ze Severní Koreje. Skutečný příběh tyrana, který stvořil Severní Koreu, a mladého pilota, který našel cestu na svobodu – Blaine Harden

Pussy Riot se, v tomto roce, postaraly o pořádný poprask. Komentáře se nezdržel ani náš prezident Miloš Zeman. Členka ruské skupiny, bojující za lidská práva, byla odsouzena a strávila dlouhý čas v pracovním táboře. Její osobní výpověď získala i několik mezinárodních ocenění. Příběh osobní statečnosti popisuje i kniha o severokorejském pilotovi, který v roce 1953 odletěl s letadlem na americké letiště v Jižní Koreji (výběr nejlepších knih o Severní Koreji).


Jaký byl váš rok 2016? Našli jste, v tomto roce, svou oblíbenou knihu? Která to byla?

Hanka

*1989 | Redaktorka, social media freak, milovnice dobrých knih a tvrdé hudby.
Předchozí článek
Bratrovražedný román z doby stěhování národů
Následující článek
O životě v cizině třikrát jinak
Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
veroniqc31
7 let před

zaujímavé tipy, ďakujem, niektoré skúsim otestovať 🙂

All about Candy`s life

Krásné knihy, mě hned zaujala ta první, narodili jsme se aby jsme přežili.
Jinak k tém útěkům ti mohu doporučit knihu útěk z tábora 14 :).

Kája
7 let před

Zajímavé tipy.
Dlouho si chci přečíst něco o Muslimech, tak se budu inspirovat u tebe. 🙂
Děkuji za hodnocení na blogru. 🙂 Na tvou radu jsem zvětšila písmo, opravdu je to tak lepší! Takže vlastně ještě děkuji za vylepšení… 😀